Workshop Jean Monnet „Euroscepticism şi europopulism în contextul alegerilor pentru Parlamentul European 2014” (9-11 aprilie, SNSPA)

Workshop-ul “Euroscepticism si europopulism in contextul alegerilor pentru Parlamentul European” este organizat în cadrul proiectului Jean Monnet Chair ”EU Communication and the Public Sphere”, coordonat de prof. dr. Alina Bârgăoanu, și va avea loc pe 9, 10 si 11 aprilie la SNSPA (str. Povernei nr. 6, Bucuresti), in sala 111. In fiecare dintre cele trei zile experti in afaceri europene (jurnalisti, consultanti si profesori) vor dialog cu membri ai societatii civile pe maginea unor aspecte “soft” ale alegerilor parlamentare din mai 2014.
Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc la finalul lunii mai 2014, reprezintă unul dintre cele mai vizibile și controversate evenimente pe plan european. Controversele sunt generate, printre altele, de îngrijorarea marcată a liderilor europeni cu privire la ascensiunea partidelor eurosceptice în Parlamentul European. În prezent, se estimează că aproximativ 25% dintre viitorii europarlamentari vor fi reprezentanți ai partidelor eurosceptice. Aceste partide sunt situate la extremele spectrului politic, fiind caracterizate de tendința de a transforma UE într-un ”țap ispășitor” simbolic, dar suficient de real pentru a mobiliza atitudini anti-europene și valuri de contestare publică.
Potrivit Tratatului de la Lisabona (2009), care atribuie Parlamentului European puteri sporite, inclusiv responsabilitatea de a alege viitorul Președinte al Comisiei Europene, alegerile europarlamentare din mai 2014 dețin o miză mult mai importantă decât precedentele alegeri europene, privite ca ”alegeri de mâna a doua”. În plus, așa cum arată și Eurobarometrele din perioada 2008 – 2013, alegerile din mai 2014 se desfășoară pe fondul unui climat de nemulțumire cu privire la performanța actuală și viitoare a UE, generat și/sau accentuat de criza economică și socio-politică din UE.
Workshop-ul propus de echipa de cercetători din cadrul EU Communication Think Tank (FCRP-SNSPA) va clarifica numeroase aspecte mai puțin evidente (deși foarte importante), care îi vor ajuta pe participanți să plaseze alegerile din mai 2014 în contextul crizei de leadership a Uniunii Europene.
Acest eveniment se desfăşoară în parteneriat cu Institutlu European din Romania. IER ne onoreaza în ultima zi de workshop cu prezenţa câtorva parlamentari europeni în dezbaterea: „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”
Participanții la workshop vor primi certificate de participare Jean Monnet Chair.
Proiectul Jean Monnet Chair ”EU Communication and the Public Sphere” este finanțat de Comisia Europeană – Life-Long Learning Program – și are ca principal obiectiv crearea unui nou curs pe tema sferei publice europene. Grupul-țintă este format din 150 de masteranzi și 30 de doctoranzi din cadrul SNSPA, precum și din 60 de reprezentanți ai societății civile. Acesta este primul proiect în care este abordată relația complexă dintre politica de comunicare a UE, sfera publică europeană și identitatea europeană.
Profesorul Jean Monnet este Alina Bârgăoanu, rector al SNSPA și profesor universitar în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), unde predă câteva cursuri dedicate comunicării în context european: EU Communication Policy, Design and Implemention of EU-Funded Projects, Mass-media and Society. Alina Bârgăoanu este inițiatoare a EU Communication Think Tank – primul grup de lucru și de cercetare dedicat sferei publice europene și problematicii asociate acesteia.

FORMULARUL DE ÎNSCRIERE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>