„#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării”, de Alina Bârgăoanu

Joi, 18 octombrie 2018, la Librăria Cărturești Verona, a avut loc evenimentul de lansare a volumului „#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării”, semnat de Alina Bârgăoanu. Evenimentul a fost organizat de Editura Evrika Publishing, în colaborare cu Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA.

Lansarea volumului „#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării” a fost urmată de o dezbatere despre fenomenul „Fake News”, o temă deosebit de interesantă atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg, temă de actualitate și reflecție în contextul dezvoltării mediilor de comunicare online și transformărilor prin care trece mass media și canalele alternative de informare în era digitalizării. Au luat cuvântul, în prezența autoarei și a lui Andrei Popa, realizatorul ilustrațiilor: Dan Cărbunaru, jurnalist la Calea Europeană, Andreea Gavrilă, Head of Copy la Kaleidoscope Proximity și blogger, Alumnus FCRP; Moderator: Bianca Cheregi, asistent la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA.

Autoarea, Alina Bârgăoanu, este profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Din ianuarie 2018 face parte din Grupul la nivel înalt pentru combaterea știrilor false și a dezinformării din mediul online, inițiat de Comisia Uniunii Europene.

„Am scris această carte cu gandul la Iulia, fiica mea de 13 ani, și la generația căreia îi aparține. Denumirea pe care am întâlnit-o pentru această generație este «generația Omega»: «copiii născuți în mileniul al treilea vor avea de gestionat, în timpul vieții lor, schimbări de o asemenea magnitudine, încât pot fi priviți ca ultima generație umană», afirmă Jordan Hall. Sunt copii care, în următorii 20 de ani, deci într-un moment nu foarte îndepărtat, trebuie să mediteze la trei probleme fundamentale: relația omenirii cu mediul înconjurător, relația omenirii cu tehnologia, relația omenirii cu ea însăși. Am scris cartea cu speranța că «nativii digitali», «ultimii copii umani» – din România și din alte părți – vor reuși, cu mult ghidaj și cu multă, multă răbdare, să îmbrățișeze lumea digitală”, a specificat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, în paginile volumului.

Maria Cernat, Baricada.org, despre cartea „#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării: „Scrisă într-un stil antrenant, lucrarea nu este nici pe departe un best-seller superficial care tocmai s-a cocoțat pe valul de interes legat de acest fenomen pe cât de citat pe atât de puțin cunoscut care este fake news-ul. Beneficiind de un aparat bibliografic serios, lucrarea prezintă lucruri importante care țin de dinamica relațiilor internaționale, de modul în care evoluează societatea americană post-criză, precum și alte considerații importante legate de propagandă, dezinformare, profilare psihologică. Dincolo de aceste inserții care vădesc o lectură a fenomenelor politice, Alina Bârgăoanu propune totodată o analiză lucidă a teribilei concentrări pe piața financiară, a faptului că ieșirea din recesiunea economică s-a făcut cu prețul recesiunii umane incredibile, a modului în care, deși s-a dorit spargerea conglomeratelor financiare pentru a evita situația în care ele sunt too big to fail, s-a eșuat lamentabil. Odată în plus vedem documentat modul în care giganții digitali au urmat același proces al concentrării puterii economice de așa manieră încât există câteva companii care controlează toată această enormă piață.”

Lucrarea „#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării” este disponibilă aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>