Postgraduate Certificate in European Policy-Making Oferit de Institute for European Studies (IES), Vrije Universiteit Brussel (VUB), Jean Monnet Centre of Excellence

Din 2014, IES oferă un Certificat Postuniversitar în Elaborarea Politicilor Europene, conceput împreună cu experţi în afaceri europene şi experţi în e-learning. Acest certificate este echivalentul a 25 ECTS şi îmbină cursurile IES Summer School cu cele online. Concret, programul îmbină două săptămâni de predarea faţă în faţă în regim intensive cu flexibilitatea cursurilor online.

Programul academic oferă informaţii în profunzime despre diferitele etape şi aspecte ale procesului decizional în UE şi despre rolul actorilor implicaţi. Programul nu numai că este o adăugire deosebit de utilă în viaţa profesională, dar şi un ajutor real în pregătirea pentru examenele de angajare în instituţiile UE.

Cursul este de interes pentru cei care doresc: Să identifice cele mai importante momente istorice ale integrării europene şi să înţeleagă impactul acestora; Să înţeleagă compunerea şi funcţionarea principalelor instituţii europene şi rolul lor în procesul decisional; Să înţeleagă etapele procesului decizional la nivel european şi implicarea diferiţilor actori; Să înţeleagă principiile şi caracteristicile dreptului european şi aplicabilitatea acestuia în diverse politici europene; Să identifice şi să utilizeze în mod eficient principalele surse de informare despre UE, precum şi principalele tipuri de documente; Să dobândească o înţelegere profundă asupra negocierilor în Consiliu şi diferenţele în termeni de procese decizionale între clasicele arii de competenţă ale UE şi Politica Externă şi de Securitate

Certificatul oferă un grad crescut de flexibilitate asigurată de abordarea de tip Blended Learning approach şi abordează UE dintr-o multitudine de perspective. Cursurile de tip modular destinate e-learning-ului conţin informaţie esenţială şi concisă privind diversele aspecte ale funcţionării UE, într-o manieră clară şi prietenoasă pentru student. Pot fi accesate din orice punct georgrafic. Modulele pot fi folosite şi drept punct de referinţă şi instrument complementar altor cursuri sau experienţei profesionale directe.

Cele cinci cursuri online oferite acoperă următoarele subiecte: Istoria şi teoriile asupra integrării europene, Instituţiile UE, Drept european şi procese decizionale, Piaţa internă și Politica externă a UE.

Şcoala de Vară are un rol complementar, oferind o analiză de porofunzime a designului instituţional şi al procesului decizional al UE. Mai mult decât atât, Şcoala de Vară oferă studenţilor oportunitatea de a simula procesele de negociere a deciziilor din Consiliul European, ceea ce reprezintă un excelent exerciţiu care îi pregăteşte pe studenţi pentru o carieră în instituţiile europene.

 

Procesul de înscriere

  1. Formular de înregistrare online
  2. Rezultatul procesului de selecţie este comunicat aplicanţilor în termen de o săptămână de la încheierea procesului de admitere.
  3. În urma achitării taxei, studenţii primesc acces la modulele online şi pot începe programul de certificare.

Website: http://www.ies.be