Centrul InfoEuropa a dat startul evenimentelor ce marchează Ziua Europei

Evenimentul „Ziua Europei – 9 mai 2015” a avut loc pe data de 8 mai în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Acest eveniment a avut drept principală temă de discuție istoria Uniunii Europene. Invitații, Doris Theodora Mircea, Bogdan Aurescu, Angela Filote și Stefano Rolando au avut câteva intervenții menite să scoată în evidență importanța unei astfel de zile în contextul europenizării. La final, invitații au avut oportunitatea să pună întrebări vorbitorilor.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost Doris Theodora Mircea, coordonator al Centrului Infoeuropa care a introdus invitații în topicul discuției asumându-și și rolul de moderator. Astfel, a introdus ideea de Uniune Europeană și importanța ideii Zilei Europeane. În discursul acesteia s-a pus accentul pe solidaritate, mai ales că proiectul european a fost construit ca să evite o nouă situație conflictuală. O concluzie a discursului acesteia a fost că Ziua Europei este un element important de comunicare a Uniunii Europene cu cetățenii ei.

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre Europa așa cum o poate vedea un reprezentant al României care intră în contact atât cu sfera publică europeană, cât și cu cea românească, în egală măsură. Discursul său a fost concentrat pe idee că există efortul de a aduce România în Europa și efortul Europei de a fi parte din România. Românii au un nivel ridicat de sprijin din partea Uniunii Europene și totodată și nivelul euroscepticismului este scăzut. Această percepție pozitivă este o încurajare continuă pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, mai ales referitor la dezvoltare, securitate și alte politici importante ale Uniunii Europene. Totodată, ministrul a dorit să pună accentul pe nevoia unei agende ambițioase care să răspundă la probleme actuale și de lungă durată. Mai mult, acesta consideră că este nevoie de menținerea unității și evitarea tendințelor centrifuge.

Nu a fost uitat și aspectul geopolitic în contextul de securitate care rămâne problematic și de aceea se încearcă implicarea României într-o viziune comună. De asemenea, sprijinul pe care Statele Membre l-au oferit reprezintă o opțiune politică eficientă dacă se dorește mai multă stabilitate în vecinătate. Mai multă unitate și mai multă solidaritate, sunt răspunsurile cele mai eficiente pentru crearea unei uniuni politice mai strânse, iar proiectul european are nevoie, de asemenea, de mai mult sprijin și mai multă solidaritate.

Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a luat cuvântul punând accentul pe experiența pe care a dobândit-o prin contactul direct cu Comisia Europeană și măsurile acesteia de-a lungul timpului. 30 de ani de ziua Europei au determinat-o să își amintească ce făcea în 1985 când această inițiativă a luat ființă. Nu și-ar fi imaginat că s-ar fi aflat azi aici și că va discuta despre Uniunea Europeană și de șansa pe care a avut-o de a deveni o „mică rotiță în acest mare proiect european”. Ideea care a apărut acum 30 de ani a unei zile de naștere a fost foarte bună. Mai mult, vorbitoarea se bucură că România are șansa să devină a 7-a țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al puterii politice acum că Uniunea Europeană se reconstruiește.

Stefano Rolando, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea NULM dim Milano și totodată Președintele Clubului de la Veneția, și-a început discursul mulțumind pentru posibilitatea de a vorbi în limba italiană. Acesta a accentuat și ideea că este profund recunoscător că a fost invitat la un astfel de eveniment. Discursul acestuia s-a axat pe aspectul comunicării în Uniunea Europeană considerând că acesta este are potențial și poate fi un instrument care vine în ajutorul interacțiunii cu cetățenii. Al Doilea Război Mondial a fost un element important pentru că a șocat Europa, mai ales prin moartea atâtor oameni și comunicarea a trebuit să devină un instrument important în procesul de construire a legitimității acestui proiect, numit mai târziu Uniunea Europeană. Acesta a adus în discuție câteva dintre elementele necesare pentru ca o sferă europeană care să funcționeze fără instrumente precum manipulare, propagandă și persuasiune. Mai mult, acesta a atras atenția că propaganda nu este specifică doar regimurilor totalitare, ci și celor democratice. O comunicare curată, care să treacă de aspectele culturale, bazată pe istoria personală, pe experiențele personale este mult mai importantă și mai eficientă.

O parte a discursului lui Stefano Rolando a fost în limba română ca un omagiu adus țării pe care o iubește, afirmând că „sunt legat de țara dumneavoastră sufletește” explicând că această legătură nu poate fi dezlegată pentru că fiica lui a fost crescută în România până la 15 ani când s-a reîntors în Italia.