Workshop Jean Monnet „Euroscepticism şi europopulism în contextul alegerilor pentru Parlamentul European 2014” la final

În perioada 9-11 aprilie a avut loc la SNSPA workshop-ul “Euroscepticism și europopulism în contextul alegerilor pentru Parlamentul European” organizat în cadrul proiectului Jean Monnet Chair ”EU Communication and the Public Sphere”, coordonat de prof. dr. Alina Bârgăoanu. Întrunirea a adus la un loc experți în afaceri europene, profesori și deputați europeni în vederea deschiderii unui dialog bine documentat, depolitizat și antrenant cu societatea civilă. În decursul celor trei zile de desfășurare, evenimentul a cuprins cinci ateliere și o dezbatere organizată în parteneraiat cu Institutul European din România care au înglobat aspecte privind alegerile europarlamentare și miza acestora pentru construcția europeană, dificultățile UE pe fondul crizei și al deficitelor de legitimitate, democrație și comunicare, problematica euroscepticismului, UE ca putere globală și viitorul acesteia.
Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Alina Bârgaoanu, Rector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative printr-o sesiune introductivă despre alegerile europarlamentare în contextul ascensiunii tendințelor eurosceptice și naționaliste alături de invitați precum directorul Institutului European din România, directorul rețelei europene Euractiv și directorul platformei Caleaeuropeană.ro. S-a discutat despre euroscepticimul hard bazat pe ideea de respingere a constructului european și euroscepticismul soft limitat la nivelul criticimsului, despre euroscepticismul popular și cel la nivelul partidelor politice, cât și despre implicațiile aduse de creșterea acestui curent cuantificată și prin procente mai ridicate în sondaje la nivelul grupărilor naționaliste și eurosceptice. Invitații au dezbătut lipsa de viziune la nivelul UE, criza de leadership, necesitatea de a recrea visul european, securitatea în contextul conflictelor actuale, importanța alianțelor, reorientarea energetică, Europa globală, contextul de afaceri și necesitatea de a depăși autolimitarea Uniunii la sfera economicului. Dincolo de lupta strânsă între social-democrați și populari, alegerile europarlamentare vor decide viitorul proiectului european, fiind totodată un test pentru toate țările membre, un test al implicării, al interesului cetățenilor, atestând nevoia de schimbare și viziune.
În cea de-a doua zi a workshop-ului, invitații Dan Luca, director Euractiv și prof. Dr. Alina Bârgăoanu au discutat despre cum se văd alegerile europarlamentare din Bruxelles și au abordat conceptul de euroscepticism dintr-o perspectivă aplicată. Dezbaterea și întrebările participanților au evidențiat recurent nevoia de un nou vis european, de o Europă construită pe încrederea oamenilor, mai ales în contextul crizei economice, sociale și structurale a UE. S-a abordat și nevoia de legitimitate și solidaritate într-o Europă fragmentată, necesitatea unei reforme administrative care să crească și competitivitatea Uniunii, problematica referitoare la  lipsa de coerență politică, la clivajele dintre elite și cetățeni, nord-sud, vest-est, Germania și restul Europei, proeminența și încadrarea mediatică a subiectelor europene, factorii care favorizează euroscepticismul având în vedere că aproape jumătate din europeni sunt pesimiști cu privire la viitorul UE. Susținut de crizia economică și de neîncrederea în clasa politică, euroscepticismul a determinat și în rândul românilor o descreștere a încrederii populare și o creștere la nivelul percepției dinspre imaginea UE ca salvator spre una tip diriginte, care penalizează.
În cadrul dezbaterii din ultima zi a workshop-ului – „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”, participanții au beneficiat de prezența câtorva parlamentari europeni care au explicat importanța mai ridicată a alegerilor din mai 2014 spre deosebire de cele anterioare, precum și mizele și implicațiile crizei la nivelul construcției europene și al contextului actual dominat de nemulțumiri în rândul cetățenilor. Aceștia au avut ocazia să înțeleagă mai bine mecanismul alegerilor la nivelul UE, să afle despre proiectele inițiate de actualii europarlamemtari, cât și despre cele ce vor fi propuse în următorul mandat, despre cum se desfășoară activitatea unui europralamentar, incluzandu-se și dificultățile întâlnite de aceștia sau aspectele negative precum o cotă redusă a lobby-ului românesc ori insuficientele inițiative legislative.
Temele abordate în cadrul workshop-ului propus de echipa de cercetători din cadrul EU Communication Think Tank (FCRP-SNSPA) au fost stimulante, ancorate în actualitate, menținând discuțiile vii și edificatoare cu privire la alegerile europarlamentare din 25 mai în contextul crizei de leadership a Uniunii Europene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>