Rezumatul dezbaterii „Care este semnificația alegerilor din Grecia?”

Seara de 25 februarie a adus alături mai mulți specialiști din domeniul comunicării, geopoliticii și al diplomației în cadrul dezbaterii „Care este semnificația alegerilor din Grecia?”, care a avut loc la Centrul Infoeuropa, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Evenimentul a fost organizat de “Center for EU Communication Studies” din cadrul SNSPA, componentă a proiectului „Euroantreprenoriat – calificări universitare pentru europenizarea societății românești” (POSDRU/156/1.2/G/140578), în parteneriat cu Centrul Infoeuropa, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Rezultatul alegerilor din Grecia, unde Syriza, partid de stânga cu viziuni anti-austeritate, a câştigat alegerile din 25 februarie 2015, ridică semne de întrebare cu privire la viitorul Greciei în zona euro şi a consecinţelor pe care le-ar putea avea eventuala decizie a acesteia de a ieşi din zona euro.

Într-o Europă zdruncinată de criză, de la cea de identitate, la cea economică, alegerile din Grecia au fost încă un șoc pentru zona europeană, după ce în 2014, în toată Uniunea Europeană, s-a putut observa o creștere considerabilă a simpatiei față de partidele eurofobe. Acest val de simpatie s-a tradus în rezultate neașteptat de bune pentru acestea la diversele scrutine ce s-au desfașurat, în statele membre UE, de-a lungul anului 2014. . Cert este că deznodământul alegerilor din 25 februarie 2015 constitue un subiect important pentru evaluarea impactului crizei asupra leadership-ului european și un subiect important care trebuie adus în atenția publică, ceea ce s-a și dorit prin această dezbatere.

Evenimentul a fost moderată de Luca Niculescu, la această dezbatere participând prof. dr. Alina Bârgăoanu, prof. dr. Paul Dobrescu și secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba.

Prof. dr. Alina Bârgăoanu, prorector SNSPA, a pus în discuție aspectele comunicaționale ale acestor alegeri făcând o paralelă cu alegerile din 2010 care, a observat dumneaei, au avut direcții asemănătoare. În acest sens, a identificat trei similitudini referitoare la frecvența din ce în ce mai crescută a Greciei ca stat problemă în agenda publică, dezinteresul specialiștilor europeni legat de situația Republicii Elene sau răspunsul întârziat al liderilor europeni și bătălia pentru interpretare, mai ales când vine vorba despre atribuirea responsabilității. Dincolo de aceste asemănări, speakerul a ales să explice valențele simbolice ale acestor alegeri făcând și o legătură cu criza geopolitică a Ucrainei.

Prof. Dr. Paul Dobrescu a prezentat situația din Grecia punând accent pe efectele măsurilor de austeritate adoptate pe termen lung care au dus la frustrare și neîncredere din partea poporului. În acest context, grecii s-au îndepărtat de identitatea europeană accentuându-se și mai profund identitatea națională. În contextul în care Grecia este parte a Rimlandului, importanța sa pentru Europa este una foarte mare, mai ales pentru partea vestică. Ceea ce a caracterizat mișcările de stânga din Spania (Podemos) și din Grecia (Syrezia) a fost faptul că au încercat să preia discuțiile de pe stradă ale oamenilor obișnuiți și le-au ridicat la rangul de discurs politic, a mai subliniat acestaconcluzionând căaceastă mișcare a pus sub semnul întrebării structura clasică a peisajului politic.

Secretarul de Stat, George Ciamba, a încheiat dezbaterea prin accentuarea aspectelor economice. Astfel, acesta a afirmat că deși considerate nefavorabile Greciei, împrumuturile au fost luate în condiții avantajoase. De asemenea, acesta a apreciat că grecii au dat dovadă de demnitate prin aceste alegeri și că are speranța unui viitor mai bun pentru poporul grec.

Concluziile pe care le-au putut trage invitații la această dezbatere sunt că situația Greciei este strâns legată de cea a Uniunii Europene, că poporul elen a făcut această alegere din disperare și frustrare, iar criza de identitate a fost, de asemenea, unul din factorii care au dus la acest rezultat.

Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>