Joi, 2 aprilie, începând cu ora 11:00, Center for EU Communication Studies, centrul de cercetare al Şcolii Naţionale de Studii Politice și Administrative specializat în studiul comunicării şi guvernării europene, în parteneriat cu Institutul European din România și Ambasada Poloniei, au organizat Conferința Polonia și România – Consolidarea unui parteneriat strategic.
La conferința au luat parte profesor Alina Bârgăoanu, pro-rector SNSPA, Gabriela Drăgan, Director General, Institutul European din România, E.S. Marek Szczygieł, Ambasador al Republicii Polone în România, Leonard Orban, Consilier prezidențial pentru Afaceri Europene și Daniela-Brînduşa Băzăvan, Director/ Ministru Plenipotențiar, Departamentul Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe.
Conferința a fost deschisa de moderatorul acesteia profesor Alina Bârgăoanu, pro-rector SNSPA, Urmată de Gabriela Drăgan, Director General, Institutul European din România.
Doamna Gabriela Drăgan a punctat importanța acestei dezbateri ”într-o perioadă de mari încercări”, ”una dintre cele mai grele crize de securitate din regiune de la Războiul Rece”. Doamna Drăgan a vorbit și despre importanța vizitei făcute de președintele României, Klaus Iohanis, la Varșovia și importanța consolidării relațiilor bilaterale.
E.S. Marek Szczygieł, Ambasador al Republicii Polone în România, a avut un discurs mai amplu, atingând atât problema securității în regiune care, spune domnia sa, a schimbat dramatic climatul geopolitic în Europa, cât și importanța strategică a celor două state, Polonia și România, aflate la granița de est atât a Uniunii Europene cât și a NATO. Aceasta ne conferă responsabilitatea de a fi activi și de a lua atitudine atât la nivel național cât și la nivelul structurilor din care facem parte pentru a reacționa în modul cel mai eficient.
Excelența sa a discutat și despre importanța economică a parteneriatului bilateral, Polonia fiind pe locul 6 între partenerii comerciali ai României, cu peste 800 de companii poloneze pe piața din România. România se poziționează pe locul 11, dintre partenerii din Europa în care Polonia exportă capital, și pe locul 7 mondial.
E.S. Marek Szczygieł, Ambasador al Republicii Polone în România, a vorbit în încheiere despre însemnătatea translatării declarațiilor politice în relații la nivel personal, al comunităților locale, la nivelul orașelor, universitățilr, precum și a think-tanks și al ONG-urilor. (Pentru a afla mai multe lucruri puteți cnsulta prezentarea E.S. Marek Szczygieł, Ambasador al Republicii Polone în România aici)
Domnul Leonard Orban și-a exprimat admirația față de poporul polonez, care s-a remarcat atât la nivel UE dar și în cadrul NATO, rezultat al unui efort important și constant. Prezența poloneză, a remarcat domnul Orban, în cadrul instituțiilor europene este una importantă, fiind observată la nivel înalt, în trecut președenția Parlamentului European, în prezent la nivel de vicepreședinți, la nivelul președenției Consiliului European etc.
Leonard Orban, Consilier prezidențial pentru Afaceri Europene, și-a exprimat deasemenea, admirația pentru modul în care Polonia a reușit să crească absorția fondurilor structuralem ajungând la un procent de peste 90%.
Panelul a fost închis de doamna Daniela-Brînduşa Băzăvan, Director/ Ministru Plenipotențiar, Departamentul Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe cu o reflecție asupra necesității unui nou model de interacțiune regională și nevoia urgentă a unui proces de reflecție cu privire la noi idei și inițiative politice pentru a se putea ajunge la o formulă de gestionare a securității politice.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea participanților.
Center for EU Communication Studies (CECS) din cadrul SNSPA este umbrela instituţională a primului cluster academic din România dedicat comunicării publice în context european. Iniţiat de profesori ai Facultăţii de Comunicare și Relaţii Publice (SNSPA) în cadrul proiectului „Euroantreprenoriat – calificări universitare pentru europenizarea societăţii româneşti”, CECS se bucură de implicarea a numeroşi cercetători români şi străini cu interese ştiinţifice legate de politica de comunicare a Uniunii Europene, EU affairs, guvernanţă, procese de europenizare etc. CECS se doreşte a fi o platformă internaţională destinată explorării ştiinţifice şi instrumentalizării comunicării europene.